dijous, 29 de desembre del 2011

alcohol

Dia amunt, dia avall, ara fa un any vaig agafar una calipàndria de mil dimonis i vaig decidir avançar un parell de dies el moment de deixar de fumar, cosa que m'havia fixat com a propòsit de cap d'any. Molt de tant en tant –cada tres o quatre setmanes– me'n fumava un; només quan em venia de gust i em venia de gust molt poques vegades. Els amics al·lucinaven amb l'autocontrol que semblava demostrar fumant tan poc. Quan vaig saber que estava embarassada, doncs, no em va costar gens deixar de fumar aquell cigarret esporàdic.

L'alcohol és una altra qüestió... Ho confesso: trobo a faltar, I MOLT!, l'alcohol! La cervesa sense alcohol no és més que una enganyifa, un consol mal aconseguit a què acostumar-se per no morir de desesperació –suposo que el mateix que el cigarret elèctric aquell que van treure amb la nova llei...

Sigui com vulgui, sóc de les dones que ha acceptat renunciar a l'alcohol i al tabac durant l'embaràs i la lactància. Tot i això, n'hi ha que diuen que una cerveseta de tant en tant no fa mal. Ara bé, pobra de mi si goso tocar un tall de pernil salat o de llom fumat! Pel que sembla és molt pitjor arriscar-se a menjar un tall de pernil ibèric de la xarcuteria de la meva sogra (amb la qual cosa sé d'on ve el producte), que fumar de tant en tant per evitar l'ansietat; puc prendre antibiòtics tres cops al dia durant una setmana per una infecció d'orina molt lleu (dos o tres cops durant l'embaràs, si cal), però pobra de mi que em passi amb la xocolata i els dolços; em poden punxar la vacuna del tètanus perquè, segons m'ha dit el metge, un quiròfan és un lloc on hi ha milers de bactèries, però he d'evitar menjar tonyina perquè porta un excés de mercuri.

'¬¬

No puc prendre cafè, però sí que podria prendre te... La teïna i la cafeïna no exalten igual?

La cola, a part de la cafeïna i les coses que porta, redueix l'absorció de calci. Els refrescos amb gas no són gens recomanables, tant pel gas com pel sucre. N'estic més que farta de beure aigua quan vaig al bar...

L'embotit curat, el salmó fumat, qualsevol cosa crua, manipular carn crua, els excrements de gat, etc. = toxoplasmosi. Us podeu imaginar la meva alegria quan el noi del restaurant japonès de baix de casa em va dir que el peix no era fresc, sinó congelat? Puc menjar embotit i totes aquestes coses, sempre que em recordi de congelar-ho prèviament durant un mínim de 24 hores i de descongelar-ho després, o bé si ho cuino (salami en una pizza, per exemple, o salmó fumat en una lassanya).

La tonyina i no sé quina verdura porten excés de mercuri.

Menjar massa carn comporta un excés de proteïnes.

Compte amb els pesticides de les verdures i les fruites.

Res de segons quina mena d'olis de massatges i cremes relaxants perquè porten substàncies que absorveix la pell i es poden transmetre al fetus.

Compte no apretis massa quan vagis de ventre –i això és verídic!!!!



...però si volgués continuar fumant per a evitar la síndrome d'abstinència, podria continuar fumant.

...i us asseguro que la meva copeta de cava per Cap d'Any no me la treu ningú! Ara bé, ni mojitos, ni cerveseta, ni cubates... ains! No paro de pensar en la primera beguda amb alcohol que prendré quan acabi la lactància: segur que em puja ràpid ràpid! XD

21 comentaris:

fanal blau ha dit...

Jejejejej...
La meva mare m'explicava que quan m'alletava, el metge li feia prendre cervesa perquè li pugés la llet. He de confessar que sóc una cervesera nata! jajajjj.
Moderació i sentit comú, tot el que fa falta.
Una copeta de cava per estrenar aquest any que se't presenta tan i tan bonic, segur que no pot fer mal.
Un petó, bunika! i una dolça estrena del 2012!

Núr ha dit...

fanal blau: Confirmo això de la cervesa, perquè ho he sentit a uns quants llocs, ja... Tot i que ara el que recomanen és beure cervesa sense alcohol! ;)

Bona entrada a tu també, bunika!

Sergi ha dit...

Com solc dir quan veig que la gent que té fills compren un joc sencer de tot el que venen a les botigues per nadons, segur que els nostres pares no compraven tantes coses, i en aquest cas, no prenien ni de bon tros tantes precaucions, i nosaltres no hem sortit tan malament. Em sap greu pels metges, però aconsegueixen que tenir criatures sigui una tortura i una experiència penosa, t'ho prohibeixen tot. Saps el pitjor? Que cadascun et diu unes coses diferent a l'altre. Per uns és un sacrilegi menjar embotits, però et deixen prendre cafè a dojo. Bé, ja saps què vull dir, que no hi ha un consens en el que es pot prendre i el que no. La conclusió que en trec de tot plegat? Que tot són collonades. No tot ho ha de ser, però la majoria són collonades, i de les grosses. Tot, amb moderació, es deu poder prendre. Així que brinda amb cava pel nou any, i escolta, ningú no et dirà res si endrapes un trosset de pernil ibèric... Bon any nou per tu i la Lua!

El porquet ha dit...

Mareta meva quin embolic! Abans jo crec que no s'hi miraven tant i prou bé que hem anat sortint, no?

En fi, crec que a dia d'avui ens passem de frenada. Com diu la fanalet, sentit comú i moderació.

I per favor, per cap d'any, una copa (ben plena) de cava fresc!

Carme Rosanas ha dit...

Teniu raó abans no s'hi miraven tant. En el meus embarassos no em van prohibir res (clar que jo ja no fumava ni bevia res) per+o menjar... menjava de tot!

Ferran Porta ha dit...

Noia, serà qüestió de tenir paciència, portar l'embaràs de la manera més "sana" possible... i quan la criatura arribi, compte no et passis, llavors! :)

Un 2012 ple de salut i d'amor, Núr!

Anònim ha dit...

ara entenc allò que diuen que els homes no podríem aguantar un embaràs, no es pas pel part, sinó per què t'has d'abstenir de tot! quin rotllo!

cas ha dit...

és un pal tot això de la dieta de l'embarassada. Però ja et falta menys! Jo durant l'embaras l'alcohol ni provar-lo pq em feia molt fàstic, així que ho vaig tenir fàcil. I ara, que dono el pit, en algun sopar o dinar especial he près una mica de vi o una mica de cava pq em van dir que no passava res, de fet tb em van dir que no passava res durant l'embaras, si és algun cop esporàdic, una cervesa o una mica de vi. Però si tu prefereixes ni tastar-ho, doncs ja està bé. A disfrutar la copeta de cava de cap d'any i que tinguis molt bona entrada d'any!!!!

Yáiza ha dit...

Estic començant a pensar en l'adopció com a mètode per tenir fills i no deixar de menjar el que m'agrada... Em penso que em posaré en llista, si me'ls donen d'aquí 8 o 9 anys ja em va bé!!!

(Mare meva... ni xocolata, ni cafè, ni embotits, ni... CAFÈ!? On anirem a parar! Jo no puc quedar-me embarassada, mataria la criatura el primer mes... glups!)

Ànims pels mesos que queden! I quan neixi la Lua no li tiris en cara l'esforç que has hagut de fer per ella, eh...! =P Seria lleig! ;)

Petons i Bon 2012!!

Carmen ha dit...

¿Què hi tinc jo a veure, digueu-me homes,
amb les espases i les batalles?
L'única estrella que prenc per guia
és la del gaudi i de la música.
Feliç any 2012!!

rits ha dit...

com ens compliquen la vida.... ais, fas ben fet, una copeta de cava per brindar, que el 2012 serà un gran any!! veuràs els ullets de la Lua!

Molt bona entrada d'any!!!

Susanna ha dit...

Algunes seran collonades i altres no però jo també faria la copeta de cava. Això no pot fer mal, no?

A mi tampoc no m'agradaven les sense alchool fins que vaig trobar la Moritz. Segurament n'has tastat moltes i aquesta també...

Bona entrada d'any!

estrip ha dit...

La felicitat que et pot donar un got cervesa, la sabrà valorar la teva petita, segur!

Sempre moderació, només que en aquest cas una mica més, però sense atabalar-se massa, que les cabòries tampoc son bones!

Feliç 2012 !

bajoqueta ha dit...

Si t'ensenyo la llista del munt de coses que jo no puc menjar ni beure mai més et morts jajaja.

Pensa que seran uns mesos i valdrà la pena!

Jo no sé si tot és cert o perillós, però ma germana va anar amb molt de compte amb tot... sempre penses per si un cas...

Tu saps la satisfacció que tindràs quan pugues fer la primera cervesa? jajaja.

Bon any!


365 contes
Terra de llibres

Les Coses són com Som ha dit...

Una amiga meva que va parir dissabte a les nou del vespre, em va explicar que aquest segon embaràs no ha fet gaire bondat i sempre li han dit que tot estava correcte. I una altra amiga, amb el sopar de Nadal que es podia prendre la seva primera copa després de la lactància, hauries d'haver vist amb quin gust se la bebia.
Quina putada lo del pernil salat, jo no sé si ho superaria.
Feliç 2012 guapa!!

Núr ha dit...

XeXu: Tens tota la raó! Les nostres mares segur que no van haver de patir tantes prohibicions ni controls com nosaltres! Sigui com vulgui, jo l'embotit el congelo i el descongelo un parell de dies més tard, per si de cas... I el parell de copetes de cava per Cap d'Any t'asseguro que me'l vaig fotre, i la petita continua movent-se igual! ;)

El porquet: No, no s'hi miraven tant. I això de l'embotit, pel que m'han dit, és bastant nou! Sé de dones que van tenir criatures fa 5-6 anys i això de l'embotit no ho havien sentit mai! Vés a saber si no va ser cosa també del metge que els va tocar! ;)

Carme: S'ha de menjar de tot, i s'ha de menjar bé, i punt! No sé on vaig llegir que no s'ha de menjar per a dos, sinó que s'ha de menjar el doble de bé! Mirar-se una mica els dolços i la pastisseria i aquestes coses, però menjar equilibrat i sa i de tot. Si quan creixi es fotrà farta d'entrepans d'embotit ibèric de l'àvia xarcutera, per què no els pot començar a tastar ara?? ;)

Ferran: Gràcies, macu! Seria interessant saber si a Alemanya també prohibeixen tantes coses... hum! ;)

cas: El que he sentit que va molt bé durant la lactància és beure cervesa sense alcohol. Més que res perquè la cervesa en si va molt bé per a no-sé-què de la llet, però, clar!, ha de ser sense alcohol perquè no volem que la criatura se'n vagi de festa quan encara no pot ni caminar! hihihi
Vaig gaudir les dues copetes de cava com mai! ;)

Yáiza: No, no li retrauré res, a la pobreta Lua! Al cap i a la fi la decisió l'he presa jo, no? I ja sabia que m'hauria d'abstenir de moltes coses... La gràcia és que sóc de les que ha perdut pes amb l'embaràs, així que, mira!, no menjo certes coses, però m'està quedant un cos astupendu! ;)
Pel que fa a l'adopció, crec que és una manera com qualsevol altra de ser mare. Ara bé, és inevitable que et digui que sentir la criatureta a dins, encara que no puguis menjar segons quines coses (jo de cafè en prenc un al dia, potser per això és tan ballaruga!), és MERAVELLÓS!

Carmen: Feliç any nou a tu també!! :D I gaudim i ballem, doncs!

rits: En tinc unes ganes! La setmana que ve ja seran 6 mesos... Increïble!!!! L'altre dia em va agafar una mica de cangueli, però... :S

Susanna: buff... La Moritz no... em sembla tan i tan suau... L'única que he trobat que m'agrada és l'Amstel sense alcohol, però aquesta la vaig descobrir de vacances a Andalusia i aquí no la trobo en cap bar... Això sí, en tinc uns quants quintets a casa, comprats en un súper gran! ;)

estrip: No, intento no pensar-hi, tot i que de vegades es fa difícil, sobretot els divendres al vespre quan solem quedar amb els amic per anar de birres... i jo d'aigua! ;) hihihihi Gràcies i bon any!

bajoqueta: aix, bunika, ja ho sé que tu encara tens més restriccions i que això meu és temporal... Vinga, prometo no queixar-me més... almenys en veu alta! ;)
Jo crec que amb la primera cervesa que em fotré agafaré un pet, després de tants mesos d'abstinència!! hahahaha Ja us ho explicaré!
Bon any, nina!

Les Coses són com Som: Jo m'hauria fotut l'ampolla sencera! ;) Jo, amb allò del "per si de cas", l'embotit curat ni me'l miro... De vegades sí que me'n congelo una mica, però és una collonada i fot una mandra... En fi! Paciència!

bajoqueta ha dit...

No dona! Ja et pots queixar! Faltaria més! Si jo vaig tot el dia queixant-me quan veig qualsevol xurreria, entrepans, pastisseries, etc. etc...

L'important és que tot surti bé i després ja podràs donar-te algun plaer, després tot sabrà més bo ja voràs :)

365 contes
Terra de llibres

Ferran Porta ha dit...

En prohibeixen, en prohibeixen... Ara s'estan pensant si prohibir la velocitat il.limitada que hi ha en alguns trams a les autopistes, tota una "tradició" en aquest país. I més coses, més.

Sergi ha dit...

Pssst! Ei. Ei. Fa dies que no dius res. Però jo sí que et vull dir una coseta. Ei... felicitats. Que tinguis un gran dia, i ben feliç. Llàstima que sigui dissabte i no no t'hagis d'agafar festa a la feina... però ho celebraràs igual, oi?

Núr ha dit...

Bajoqueta: ;) Per sort no m'han trobat sucre, tot i que em van haver de repetir la prova... L'entrepà de pernil per al dia del part ja el tinc encarregat! ;)

Ferran: Nooooo!!! De debò trauran la velocitat il·limitada a les autopistes alemanyes????? No m'ho puc creure!!!! :S

XeXu: No pateixis, que vaig agafar-me el divendres de festa per a allargar el cap de setmana! ;) Gràcies per recordar-te'n, bunik!

Yáiza ha dit...

Et crec!! És una sensació que no em voldré perdre. =)